Tuesday, November 22, 2011

Malaysia 1-1 Indonesia [4-3 Penalti] Final SEA Games 2011

Seperti yang dijangkakan, video perlawan Malaysia vs Indonesia menjadi viral di Facebook dengan lebih 3 orang kawan aku yang share video setakat ni. Highlight penalti semalam:

 

Kedua-dua pasukan bermain dengan baik semalam dan bagi team Malaysia, semua dah beraksi baik kecuali serangan (Striker). Banyak peluang tercipta tapi banyak juga yang dibazirkan. Striker Malaysia pada perlawanan tersebut ialah Fakri dan Thamil apabila kecederaan membelenggu striker utama seperti Izaq dan Azwari. Anyway, afford defensive oleh Fakri dan Thamil sememangnya boleh dipuji dengan kerajinan mereka turun naik padang.


Dengar-dengar, Harimau Muda balik ke hotel naik bas jer semalam dan bukan naik baracuda seperti yang berlaku di peringkat kumpulan. Bagi aku, ni boleh dilihat sebagai satu perkembangan positif dimana rakyat Indonesia sudah boleh menerima keputusan perlawanan. update: baru tengok berita tadi, rupanya pergi naik bas (kena tahan dan dimaki hamun selama lebih sejam) balik baru naik baracuda. Sedih aku tengok. Hmmmm

Esok, Malaysia akan bertemu Syria pula bagi aksi kelayakan Olimpik di Bukit Jalil. Jika berkesempatan, harap korang boleh beri sokongan kepada mereka.

56 comments:

ema said...

malaysia mmg terbaeekkk!!

Azekzk said...

Terbaik. Walaupun Badri terlepas byk peluang..

♥ AMOYELLA said...

hehe...badrol tu single tak ? haha

Analgin Ginting said...

Selamat Yach atas kemenangan Tim Malaysia atas Indonesia. Pembinaan Malaysia lebih bagus dari Indonesia.

Terima kasih sudah berkunjung ke Blog saya.

AlyNn NyzAa said...

tHumbs uP! ;)
thAnx visit my bl0g...d0ne f0llow u...^^

Siti said...

perlawanan yg mndebarkan tp best.

Azmiesa said...

Tahniah kepada TimMas (Team Malaysia). Gaya permainan yang menarik dan banyak menggugat kubu lawan namun penyudahan yang tumpul. Bagaimanapun, kita harap bahagian penyerang kita diperkemaskan lagi.

ande089 said...

hooo... selamat yach bat kawan-kawan dari malaysia... saya melihat bahwa kedua tim memang kuat, masalahnya pertandingan mencapai 120 menit yang diakhiri dengan adu finalti... saya yang nonton sampai deg...degkan...he...
semoga di laga yang akan datang kedua tim ini bertemu kembali. saya juga ikut senang karena kawan-kawan dari indo dapat menerima kekalahan ini dengan tanggapan positif....
and makasih bat kunjungannya sob... Good Luck...

sobri yaacob said...

tahniah malyasia!! good job!

Belajar Mesin Bubut said...

Selamat buat pasukan Malay
Btw apa pasal sepakan dua pemain Indonesia tak masuk? Sebabnya,tak yakin....,mulutnya komat kamit sambil menyepak.... Tapi takpe. Kedua pasukan layak bermain di final....

'Aina Mohd Fauzi said...

sekalung tahniah buat Skuad Harimau Muda ! ! (: satu game yang cukup mendebarkan sesiapa jua yang menonton ! :D

* Skuad Harimau Muda ! ! esok lawan Syria kan ? buat yang terbaik ye ! (: kami sentiasa mendoakan kejayaan Skuad Harimau Muda ! (:

_ikhwan said...

Malaysia Is The Best, Success For Badrol dkk

ain nur salehan said...

kenapaa awak menagws kt shoutbox sy ^^' ?

arif said...

selamat ya buat Malaysia :)

sdr musa said...

ne baru power.. x penah kalah

Republican Wasp said...

Selamat buat prestasi harimau-harimau muda Malaysia. Tim kalian memang bermain hebat malam itu, terutama sektor pertahanannya

Salam dari Indonesia :)

Khoiruzzaman Blog said...

salam hangat... congratulation Malaysia...
:)
dari negara jiran Indonesia

Tentang Kita said...

hampir sakit jantung tgk perlawanan antara harimau muda dan garuda muda...alhamdulillah harimau muda menang...

Azza Afdzal said...

malaysia boleh!!!!!

busanamuslim-tanahabang.blogspot. said...

Bravo....visit dari blogger.

bolatriks said...

Congratulation Malaysia..
salam from Indo..

rockmanticks said...

semoga timnas tetep smagat dan kedepanya bisa lebih baik

Agustovo said...

Team Malaysia best, http://venazhe.blogspot.com/2011/11/indonesia-vs-malaysia-final-seagames.html

Dita Khusnul Khotimah said...

selamat untuk malaysia, menang dalam pertandingan Sea Games. pertandingan bola malaysia dan indonesia memang yang paling ditunggu :)

Mamad Taufik said...

Salam hangat dari Indonesia...

ini tulisan saya Indonesia vs Malaysia.

Tragedi Itu Terulang Kembali Di Gelora Bung Karno!
http://republikmadura.blogspot.com/2011/11/tragedi-itu-terulang-kembali-di-gelora.html

VIAR Motor Indonesia said...

Salam dari kami di Indonesia. Kami ucapkan selamat atas kemenangan tim Malaysia. Tim kami telah bermain bagus meski harus mengakui bahwa tim kalian lebih baik. Namun kami yakin bahwa kami kelak bisa menampilkan permainan yang lebih baik lagi. Semoga!

Terimakasih telah berkunjung ke blog saya. Salam kenal dari untuk awak disana.

Ban Terbaik di Indonesia GT Radial said...

Slamat atas kemenangannya ,,,,menang untung2 an

coment balik ya :)

darmanto said...

Selamat yah buat timnas malaysia...

Firgiawan Indra said...

Semoga pertandingan final sepakbola di seagames 2011 kemarin bukan untuk mencari siapa yang kuat atau lemah tetapi untuk mempererat persaudaraan antar kedua negara..

Salam dari Indonesia.. ^_^

lia said...

Harus diakui tim malaysia masih lebih unggul dari indonesia tapi saya setuju seperti kata "Firgiawan Indra" semoga pertandinan tersebut bisa mempererat persaudaraan antar kedua negara ;)

Muhamad Arya Kurniawan said...

Saudaraku, selamat atas kemenangan pasukan malaysia. Subhanallah kedua tim bermain dengan sangat baik dan sangat nampak keduanya sangat dan semakin terampil.

saya menilai secara kualitas kedua tim sama hebatnya, namun yang membuat indonesia belum menang adalah karena sedikit kurang kerja samanya saja. Bangga sekali dan sangat menarik bertanding dengan saudara kami (malaysia).

sebagai muslim, melayu dan sama2 negara ASEAN tentu kami mendukung malaysia untuk tampil semakin baik dan berharap juga untuk bisa tampil mewakili Islam dan ASEAN di piala dunia.

harapan saya, persaudaraan antara indonesia dan malaysia semakin kuat. Dan sebaiknya antar kedua negara jangan terlalu mudah terprovokasi dan saling menghujat.

INDONESIA dan MALAYSIA itu SAHABAT

Elfira Zulisti said...

huahhaha,, makasih udah berkunjung ke blog gue,, koq bisa nyasar ke blog kita2 ya?? wkwkwk,,
hmm,, ada sesuatu ternyataaa,,, yupz, selamat bwt malaysia yaaa ;) hhaha,,

Lam kenal aja dehh bwt lo,, ;)

getaufan said...

Selamat ya, semoga di SEA GAMES berikutnya Indonesia dipertemukan kembali dengan Malaysia. Dan semoga Indonesia yang menang ^^

http://dindingmenulisonline-getaufan.blogspot.com/2011/11/garuda-muda-kalah-oleh-malaysia.html

Shafira said...

Bravo Indonesia and Congratulation to Malaysia its fair play & nice...

Megi Tristisan said...

selamat malaysia !

Bulan Syurga Firdaus said...

tahniah Malaysia :)

Pk TeGuh said...

Nderek sowan mas ....

Fazri said...

setiap pertandingan ada yang menang dan ada juga yang kalah.

ryuuzaki-kun said...

no problem.. we are brother after all..
^__^

Ebel Onyet said...

blogwalking

singho said...

brother by religion.

Fedri said...

indonesia tetap di dadaku!!

NewUpdateCars said...

congratz... visit back ;p

GoblogInside said...

Congrat...
:D We all the best...

♥ NoviLycious ♥ said...

Selamat ya??
Malaysia hebat, kok!
Indonesia juga!
Hehe...
Pilih mana ya? dua-duanya dong!
Congratz skali lagi ^.^

rana musika said...

congrats Malaysia :)

btw, thanks for visiting my blog :)

Anonymous said...

Indnesia Never Die!!!!!!!

http://fie-news.blogspot.com/

YuZ said...

selamat untuk kemenangan Malaysia di turnamen Sepak Bola Seagames :)
Dua tim sudah bermain baik :)
dan Malaysia memang pantas mendapat emas.
mari kita jalin persahabatan Malaysia dan Indonesia. :)

Santai Coi said...

Selamat buat Malaysia.
Anes sedih Indonesia kalah. Tp, ane senang lihat pertandingan yang sangat bagus dari kedua tim.

Really good game.. ^^

budi said...

Indonesia Bisa...

Malaysia Boleh...

dofont said...

oh akhirnya ak menemukan "persahabatan" Indo - Malay...
semoga kita tidak mudah terprovokasi dengan "media"...salam kenal dr Indonesia.
review pertandingan : kedua tim bermain sangat bagus...

kanjeng002 said...

Dari informasi yg sy dapat team Malay persiapannya sudah cukup lama, tentunya ini bukan hanya pekerjaan pelatih dan pemain. Pengurus Perserikatan tentunya sangat solid dan serius. Tim Indonesia sebetulnya mempunyai materi yg bagus saat di AFC, sayang Pengurus di Perserikatan Kisruh. Untungnya Indonesia membentuk tim U23 dan diasuh oleh bung Rahmat D, dimana kepemimpinan beliau mentalitasnya bagus. Kedua Tim di final bermain sudah sangat bagus, dan enak di lihatnya, meskipun kalah...ga jadi persoalan. Justru saya berharap RD diberi keleluasaan dalam mempersiapkan ASEAN GAMES dengan waktu yg cukup panjang, tidak seperti di SEA GAMES.
(terima kasih telah berkunjung ke blog saya Vi)

gama said...

oooohhh, , twice,, yeah twice. two times. Indonesia was defeated by Malaysia in SeaGames . .
huhuhu. .

arif f.k said...

selamat yah

hanyaindonesiaku said...

Itulah Sepak Bola, it just a game..
we are one together..

free phone movies said...

congrats for malaysia football team.

Post a Comment