Sunday, November 27, 2011

Malaysia 2-3 Bahrain

Macam biasa, kalau perkara yang membabitkan bola sepak Harimau Malaya mesti menjadi viral di facebook aku. Aku still hampa dan tak puas hati lagi sebenarnya ni, manakan tidak, Malaysia dah leading 2-0 dengan Bahrain bermain 10 orang dan masa permainan tinggal lebih kurang 20 minit.


Apa-apapun, aku puji cara permainan yang ditunjukkan Harimau Muda malam ni. Bagi aku, punca kekalahan malam ni adalah disebabkan permainan Bahrain yang dilihat amat-amat terdesak dan menggandakan asakan pada separuh masa kedua. Kalau asakan keras yang bersih aku tak kisah, tapi terlalu banyak asakan keras yang kotor dilakukan seperti banyak tackle dari belakang, aksi tarik menarik dan sliding tackle yang tak kene tempat menyebabkan 3 pemain midfield Malaysia terpaksa ditukar.

Keadaan diburukkan lagi apabila Irfan Fazail turut tercedera tapi OKS tiada pilihan untuk mengeluarkan beliau sebab dah buat 3 pertukaran. 3 pertukaran midfield yang dibuat tersebut nyata mengubah keseluruhan permainan dan Irfan yang tercedera diletakkan sebagai Defensive Midfielder tapi kalau dah injured, mane nak belari sangat, maka banyaklah ruang dibahgian defend untuk dipelopori Bahrain. Mungkin juga kesilapan dari OKS sebab tak menerapkan permainan defensive apabila kita dah mendahului dengan 2-0.

Secara keseluruhan, aku ucapkan tahniah kepada Harimau Malaya yang telah menunjukkan bahawa mereka boleh bermain dengan baik tapi aku kutuk permainan keras Bahrain yang menyebabkan sekurang-kurangnya 4 pemain Malaysia tercedera.

Memang bengang sangat tadi, tapi pas tulis entry ni, lega sket rasanya :p Anyway, korang janganlah kutuk atau beri kritikan yang negative kepada Harimau Muda yang aku lihat telah berusaha bersungguh-sungguh cuma nasib tak menyebelahi mereka. Pemain No 11 Bahrain yang melakukan tackle dari belakang tu pun patutnya dah boleh dapat kad kuning ke-2 tapi mungkin pengadil kesian sebab baru bagi 1 kad merah kt Bahrain.

Game best, aku tak ngantuk dan rase konfiden leh menang. Tahniah! Good luck untuk next match, balas dendam di Bahrain semula nanti ;)

52 comments:

Rashid said...

Memang menyedihkan sangat .. dalam masa 6 minit bolehnya disumbat gol 3 ..

Agak sedikit kecewa!

ninazahar said...

kecewa juga sbb malaysia dah mdahului 2-0. sis tgok juga mula2 tp bila sama 2-2 terus hubby alih siaran lain. x tau pun result, baca kat blog jer huhu. apapun harimau muda dah menunjukkan aksi yang boleh dibanggakan walaupun tewas

Maizatul said...

Keputusan yg x dijangka dn agk mngecewakan. pmain bahrain main kasar. smpaikn apek pn lpas geram kat pmain bahrain no 14. tpi team malaysia ttap trbaik :)

misabammas said...

Terima kasih atas kunjungan bermakna anda ke blog akak.

busanamuslim-tanahabang.blogspot said...

harimau muda Malaysia emang hebat...

NUR AIN AZMAN said...

agak kecewa tapi MAS dh cuba yg terbaik

night

whitecappuccino said...

sedih juga begitu akhirnya..nak buat macamana terpaksa terima kekalahan ini dengan rela hati ..chewah! apapun tahniah buat mereka..

Eena Arrina said...

dlm saat2 gmpak cmtu sume..,mcm2 blh trjd :( huhuhuu

amirulfaiz said...

Aduh, agak kecewa, takpe Harimau Malaya, persembahan anda mantap, boleh ditajamkan lagi.

GadisKasutConverse said...

jom layan congkak !!

Efa said...

samalah, aku pn frust.. sampai tersedak2 (tgk bola smbil makan megi) tgk bahrain gol cpt gile. Anyway, takpelah blaja dari kekalahan. Semoga lps ni team Malaysia blh main lebih baik. ;)

❤nadiah.rahim❤ said...

kuciwa....tp nk buat cmner kan.......kite ni..jgn lah bile mnang dipuji2 bgai kan....tp kalah skit....mengeji xhabis2.....diorang dh buat yg terbaik...:))....

pstt:tp jgnlah smpai pasukan malaysia kite xleh terime teguran langsung...teguran yg mmbina xpe....:)

.::: Princess MOMOY :::. said...

6 minit je dapat kejar malaysia sumbat 3 gol
arggghhh...tension giler tgk
tapi bahrain main passing bola pada kawan2 nya mmg boleh dipuji
tak miss langsung

buat team malaysia
apapun momoy tetap sokong harimau Malaya!

ayano rosie said...

hai....aku lagi cari bukutamu kok ga dapat yach???

syafiqakarim said...

takpe.mereka da buat terbaik.

hidayah said...

sebagai orang indonesia aku juga kagum pada pemain2 malaysia, mereka memiliki skill dan kekompakan yang bagus.... aku suka safee salih, .....semoga malaysia dan indonesia maju dalam sepakbola.... hidup garuda dan harimau malaya.............

Danang mursita said...

kunjungan balik
http://www.profesibaruku.com
http://www.stisitelkom.ac.id
http://blog.stisitelkom.ac.id

Syamim Amelina said...

Yang mana baik kita jadi kan tauladan. Mana buruk kita jadikan sempadan. Sepatutnya skuad kita contohi Bahrain tu, mampu catch up balik walaupun masa dah suntuk. But still, pemain kita semua hebak hebak belaka :D

SaveTheWorld said...

tewas di saat-saat akhir!!!

Abu Luqman said...

itulah Malaysia Leka

sidratul_moontaha said...

hmm...apepun..,bola sepak Malaysia sebenarnya boleh p jauh..xpelah nk wat macamna..,kalah menang adat bertanding,,tapi diharapkan moga pemain bola Malaysia kita agar jgn berpuas hti terlebih dahulu even score 2-0,tapi..Bahrain dapat kejar kita balik..pepun,pemain kita mmg terbaik..,cuma pemain Bahrain ada main kasar dalam strategi asakan habis-habisan smpai pemain kita tercedera..:(

namaku chukak said...

Helooo, I'm Zacky from indonesia

namakuchukak.blogspot.com

Rumah Aqiqah Dan Pemberdayaan Masyarakat said...

semoga di bahrain bisa menang,ya,Asia tenggara harus maju sepakbolanya(kami dari Indonesia)

kak aliza said...

Salam,
Terima kasih kerana berkunjung ke blog akak.

Kazman & Sue said...

terkebil2x bijik mata kami tengok malaysia kena sumbat 3 bijik terussss....

yistanaamy_artistiQ said...

malaysia xda rezeki tapi meka dah buat yang terbaik.....malaysia boleh.....^_^

pemacu keras said...

keke..xdop rezeki... ;)

erie said...

semua pemain dan jurulatih kene positif lepas ni.Sbb lepas ni ramai la yang kutuk terutamanya dalam masa 6 minit boleh lepas 3 gol.Memang Malaysia tak ada striker yang bagus. Harapkan Nazmi dan Mahali untuk golkan.Hantar ramai lagi pemain berlatih luar negara.Supaya pemain lebih berjaya untuk perlawanan-perlawanan penting macam ni.Apa pun aku tak terasa sangat kekalahan Malaysia dgn Bahrain dan Syria.Yang paling paling penting dapat kalahkan Indonesia iaitu perlawanan wajib menang dan mesti menang.Tahniah

shafiqabdshukor said...

kagum dengan irfan fazail still berusaha walaupun injured

copas 4 Islam said...

Malaysia hebat i am from indonesia :D

MONAT © 2011 said...

Tak peduli apa orang nak kata..

lepas ni kena menang 3 game kalau nak ke peringkat seterusnya. AUMMMM!!!!!!

SJ said...

faktor kecederaan yang banyak melanda 1st eleven skuad kita. Apapun syabas. Malaysia telah lakukan sebaik mungkin. Kami akan tetap Bersama Selamanya...Malaysia Tetap Di Hati

zulkarnai is an Army Personel. said...

Malaysia ni memang dah peel org kita..Melayu ke , Cina ke India ke sama jerk..bila team kita kalah kutukkk jerk..bila menang puji huhuhu..bagi aku Open Minded....gud Malaysian Team..

Da follow awk..jom follow plak..fair

Milmo said...

Apa-apa pun tetap sokong Malaysia hehe

wan_siti said...

Harap2 pemain2 malaysia akan berusaha lebih lg pada game yg akan dtg... Malaysia bolehhh !!!

Yolah Store said...

Nice post :) pls, visit my blog :)

e.l.i.z.@ said...

x sangka dlm masa 6min, bahrain dpt 3 gol huhuh

mikexplorer said...

Hows your monday today??. Enjoy always and have a good time..

Pretty Honey said...

mmg la kecewa sgt lps Malaysia kalah. Tp prmainan yg dtunjukkan oleh pmain2 pun bleh diberi pujian..ada bakat yg mnyinar smlm. NAZMI FAIZ! Gol yg sgt cantik...^_^

Kopi Panas said...

rain gardentulis sini je lah ye... huhu

cik kaki ketawe said...

xde rezeki MASLAYSIA nk menang..xpela..yg pnting diorg da buat yg t'baik..=p

Nazirah said...

Xda rezeki la tu..saya tak sempat tengok..sedih dengar cerita kawan.

Qil_H0shi said...

kecewa mmg kecewa tp ade hikmah.,0k lah 2., 2-3.,dro 0-3 :)

soooooour said...

harimau sudah tersungkur...haissssh...

黑☆Kuro兔 said...

hello.

Arul said...

betul tu!

DAUD said...

hope malaysia leh bangkit pasni,
dapat menang ngan jepun, syria dan bahrin.

fatenalina said...

jangan lah kutuk. tolong lah. jangan kutuk.
gud luck for malaysia !
btw, nice entry. :)

Hariszzz said...

saya juga sedih.. dan kecewa.. takpelah.. harap harimau ambil iktibar dan upgrade. TT_TT

IT NeT said...

tank's for coment in my blog..nice blog brow..:)

burnkelana said...

menyesal tidak berpendapatan.. tu lah dia.. Ong Kim gagal tunai janji.. spatutnya bila dah leading 2-0 tu.. mainlah defensive skit.. apa pon.. tahniah buat skuad u23 ong kim swee sbb dikalahkan dlm masa 6 minit jerk..

zatty said...

hARIMAU MUDA STIIL layak masuk olimpik ke tak?

Post a Comment