Thursday, November 24, 2011

Ong Kim Swee tibai Wartawan

Video interview oleh wartawan sejurus ketibaan skuad Harimau Muda di Malaysia, di share oleh lebih 2 rakan aku di facebook.  Ong Kim Swee menegur seorang wartawan yang manyakan soalan samaada dia menganggap perlawanan bertemu Syria tidak penting selepas kejayaan menjulang pingat emas sukan sea. Nak tau jawapan? layan video...hehe

 

Pada pendapat aku, memang ada sesetengah wartawan yang kurang peka apa yang mereka lakukan. Contohnya pada perlawanan pertama Malaysia yang ketika itu seri menentang Singapura, media Malaysia seolah-olah merendah-rendahkan pasukan kita. Mereka sepatutnya menjadi tulang belakang dan memberi sokongan padu kepada team Malaysia. 

Penyokong-penyokong pun sama.. sokongan haruslah dikekalkan samaada team kita menang ataupun kalah. Dulu time peringkat kumpulan sukan SEA 2009, aku ingat lagi.. berapa kerat jer orang yang menonton perlawanan Harimau Muda, pastu bila dapat gi final, barulah nampak ramai orang memberi sokongan. Sokongan haruslah berterusan samaada kita diatas ataupun dibawah...

Semalam Team Malaysia kalah 0-2 menentang Syria. Harap jangan ada la pihak yang menghentam Ong Kim Swee dan anak-anak buahnya lak nanti. Anyway, harap Harimau Muda mampu untuk mengalahkan Bahrain ahad ni, amin...  :)

32 comments:

faizlaster said...

mmg patot pon kene tibai..huh....bodoh punye soalan..follow..huhu #332

Cheqno said...

First of all-TQ ziarah blog saya.
saya 'selute' OKS sebab guna 100% bahasa melayu. wartawan msia always negetif,kalau saya wartawan tu mau saya tutup muka dok bawah meja.. he..he..

Ann Azies said...

soklan bikin spoil mood je..

Jue said...

emmmm...pemain nmpk pnat kan..huk3


*jue singgah n follow kamo

YAYA AZURA said...

sokong setip masa
tak kira menang atau kalah

teratai said...

apa2 perlawanan pasti penting,kalah-menang itu adat permainan!

lyza said...

Harimau muda penat..kita kena la paham.. Alangkan team Spain yang gah tu pun ada masa kalah kan..:)

Thanks singgah my blog..:D
Singgah sini dan follow gak..;)

haney said...

sengal betul wartawan ni. org tu penat pon tak habes, kau g tanya soalan2 menyakitkan hati buat apa. kan da kene sembur.

siti aida said...

tu la padahnye bercakap tak gune akal. kan dah kene..

Azekzk said...

soalan x kena tempat. hahaha.

nadilah said...

betullah orang penat pun tak hilang lagi, cubalah tanya soalan yang lain.

Anyway tq sudi datang blog dila. Dila jadi jadi follower anda,

mayang said...

tau takpe... sian si comeii kim swee ni..ni suma soklan bodo.. daaaaa..... (tangan atas bahu ala2 nabil raja lawak).... psst jgn lupa singgah blog saya lak ekkk....

azila abdullah said...

adat la perlawanan...
oke la diaorg penat lwan dgn indonesia..
yg penting malaysia menang...!!

♥Aien Najwa♥ said...

akan tetap sokong walau cmner sekalipown..adat permainan..malaysia sangat penat..tidak berhenti rehat teros akan lawan syria..

~~redmaria~~ said...

ada juga wartawan yg pendek akal dan x patriotik macam ni...

Abraham Sugiharto said...

hai admin (syarafana?)... i'm the one whose blog u visited...thanks for visiting... =)
btw, are u malaysian? greet from me indonesian ^^ stop fighting between malaysia and indonesia ... heheh

Masnorillyana said...

sokong Ong Kim Swee enth apa apa.. enth wartawan ni.. bukannya nk bagi galak kan soalan bodoh yang di tanya..mana x angin Ong Kim Swee diorang dh lh letih pnt ada ke soalan mcm tu di tnya...
agak agak lah..

yahaya said...

ok tu ayat power....:)

Edi Kurniawan said...

salam kenal sobat.:-)

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Wartawan jenis itu tidak kreatif, tidak positif dan kurang bijak dalam membuat pertanyaan untuk "karangan cerita" dalam surat khabar yang diwakilinya... Langsung tak ada idea nak tanya soalan berkualiti baik...

Kadang-kadang ada soalan yang berulang-ulang, yang mempunyai maksud yang sama tetapi perkataan saja yang berbeza... Depa kena dok mengaji lagi la tu..

about healty said...

yang penting aq orang indonesia....hahahaha

mazies nur said...

dgr oks ckp, bahasa melayu dia best..

shila said...

tanya lagi soalan bodoh kan dah kena

Faiz said...

tanya soalan negatif..emmm payah..

nurnuha said...

pergh..mmg terbaik ong kim swee jawab..tabik sama die..padan muke wartawan tu..dh takde soalan laen gaknye nk tanye

shahsyaz said...

ntah - ntah reporter tuh terpaksa mengajukan Q tuh, huhuhuuuu, yelah, nak melariskn cerita, :P

Solihahazahar said...

kesian muke die asyik kene flash kemere jee. saya tengok pun dh fenin. hahahahahha

Berita Kapal said...

tahun depan mesti kalah oleh indonesia, salam pelaut Batam

S..U..D..@..I..S said...

menang lagi tun depan.. thniah OKS n Malaysia

Dя Toxifier said...

Thanks for ur visits! I am really busy coz. of exams..the whole december will be a busy month! sorry if i'd be late! :)

miszfazierra said...

kan dah kena sembur , lain kali jaga sensiviti orang lain jugak . haiyaa .

SELAMANYA HARIMAU MALAYA !

suha said...

setuju.

sokong bukan bila menang sahaja. kalah mengutuk.

perlu berterusan tanpa henti. itu setia namanya. semangat tu penting

Post a Comment