Sunday, December 18, 2011

Bagaimana mata anda ditipu dan dimanipulasikan

Pertamanya, sori sebab dah 2-3 hari tak update blog. Bukan apa, takde content viral yang sesuai. Yang ada pun tentang perkahwinan luar tabii seorang anak melayu tapi aku taknak cerita pasal tu sebab bagi aku, perkara-perkara yang negatif macam tu takde faedah pun untuk dikongsikan. Contohnya macam berita-berita kes pembuangan bayi yang selalu kita dengar, mungkin pada awal mulanya cerita macam ni diorang kata "ambil pengajaran" tapi sama jer, malah lebih teruk. Kebanjiran berita sebegini sebenarnya membuatkan perkara yang pelik seperti pembuangan bayi tu satu perkara "biasa" dan perkara yang biasa akan lebih mudah diterima ramai.

Sebelum ni aku ada cerita tentang bagaimana lidah anda ditipu (boleh terima minuman yang mengandungi terlalu banyak gula) dan untuk entri kali ni pulak aku nak share satu video yang mendedahkan bagaimana mata korang boleh ditipu dan dimanipulasi. Video ni takde siapa pun yang share kat facebook aku tapi aku rasakan ianya sesuatu yang patut dikongsikan bersama.

 


Video ni lebih tertumpu kepada masyarakat di US tapi situasinya sama sahaja sebenarnya di kebanyakan negara lain termasuk Malaysia. Modus operandi yang sama digunakan tanpa mengira adat dan budaya setempat lebih-lebih lagi pada era globalisasi kini. Sedar atau tidak, hampir semua tidak terlepas menjadi mangsa termasuk aku sendiri.

Suka memakai pakaian branded, terlalu cintakan gadget dan perkara-perkara material lain, sangkakan diri tersanjung tinggi padahal mereka itu hanyalah mangsa manipulasi yang patut dikasihani. 

Pikir pikir pikir!!! tapi esok-esok lupa balik.

12 comments:

Arfazilah Abka said...

hmm..gud thought, Avi...
lawat2 kejap..=)

pakde karyo said...

terima kasih share-nya sangat bermanfaat babgi saya. Terima kasih telah berkunjung ke : http://pakdekaryo.blogspot.com

Berbagi Ilmu Pengetahuan said...

Ini Blogku & Blog'e Cah Nganjuk mensupport blog agan agar trs berkarya...keep write gan biar cpt dpt pr dr google :)

Nazatul syuhada said...

Thankss for visit my blog.I'hav done follow ur blog.Let's follow my blog . :D

nick dot anis said...

best kan??suka tgk vdeo ni:-)

myra zaty said...

:') best tengok . good !

Afzainizam said...

yuppppp betul tuuuu bagus untuk dikongsi....

perbezaan antara mereka yang berjaya dengan yang lain bukanlah kerana kekurangan kekuatan atau ilmu, tetapi lebih kepada kekurangan kesungguhan dan kemahuan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip pilih sport rim kereta

ICAH BANJARMASIN said...

Nice Article....

Mario zoner said...

nice info..thanks for sharing :)

Ummi Anggun said...

Betol betol betol...
:)

Saka Jogja said...

add n follow blog aye juga ya : sakajogja.blogspot.com :)

Missoyaa said...

Ini isu yang baik dan harus diambil perhatian! Thanks AVI! Terbaik...

Post a Comment