Saturday, December 24, 2011

Lirik lagu Bruno Mars yang menyesatkan

Entri kali ni, bukan pasal video, tapi berkenaan lirik lagu Bruno Mars yang boleh menyesatkan. Mungkin sesetengah orang nyanyi jer tapi tak paham pun maksudnya dan ada juga yang bagi alasan, nyanyi jer, takde niat pun. hehe Ni lirik yang aku maksudkan tu:


Berhati-hati la dalam mengambil sesuatu tindakan tu (nyanyi,makan,bergaul dan lain-lain). Apa yang aku perhatikan, tindakan kebanyakkan orang bergantung pada persekitarannya walaupun dia tahu yang benda tu haram atau memudaratkan. Rujukan pertama=masyarakat, ilmu dijadikan rujukan yang kebeberapa belas. Contohnya banyak, antaranya rokok dan minuman bergas.

Yang free hair pun same, kan tau buka aurat tu haram, nape dibuatnya. Taula, orang bertudung pun ramai yang rosak, tapi tu bukannya alasan untuk menjadikan sesuatu yang haram tu sebagai halal. Hukum islam diambil ikut suka, mana yang best baginya, dia amalkan dan mana yang rasanya tak berapa best, ditinggalkan. Islam seperti ini juga dikenali sebagai Islam sekular.

Percaya pada syurga dan neraka? Percaya atau caya sesikit? Ganjaran syurga tu amatlah besar, agak-agak cukup ker sembahyang 5 waktu sehari untuk membawa anda kesana? Adil ker kalau orang yang mengamalkan ajaran islam sepenuhnya kesyurga dan orang yang mengamalkan sebahagian sahaja ajaran Islam pun masuk syurga? Aku tak tau, yang aku tau, Allah maha adil, Dia la yang selayaknya menilai dan memberi balasan.

Ni de satu video Ustaz Azhar Idrus tentang kisah kolam Rasulullah. Agak-agak, dimana la tempat kita nanti... Berhati-hati dalam segala tindakan kita, itu yang akan menentukan tempat kita nanti. Jadikan al-Quran dan sunnah sebagai rujukan utama, bukannya Masyarakat/Orang ramai sebagai rujukan. Nasihat untuk diri aku juga..

67 comments:

Detective Fiqa said...

thanx :D

Nad Ezrin said...

oh saya ada perasan pasal benda ni. tapi tak amek pusing sangat mula mula. anyway , thanks for info :D

cik pika said...

skng ni.. mcm2 bnde + cre tok sesat kn umat islam.. moga kite terhindar.. :)

Ф дфѕдғфдғ Ф said...

aduh parah dahh itu lirik!

wanee said...

wahh jeli juga ya, membaca dari lirik terkadang kita lupa karena keasikan menikmati nada dan iramanya.

hazirah kasimon said...

;)

anggi said...

blogwalking....

nice post ^^

Superboy said...

permisi

nurhadi said...

infonya menyejukan hati boss..
sambil blog walking sambil cari ilmu disini..

main jga ya di http://keliling.com.nu

Yana Khai said...

sekarang mcm² cara diorg nk menyesatkan org islam.. nk x nk kite sebg org islam kene lebih peka hal² mcm ni...

thnks 4 sharing :)

www.leyyannakhai.blogspot.com

Hafiz Dno said...

thanks for the info

soooooour said...

da kecoh da kat fb pasal ni...tp mmg ada kebenarannya...

EmpayarUtama said...

Tak biasa dengar lagu omputeh

MaryaYusof said...

Setuju sgt...kena hati2 jgn main sedp nyanyi je! Follow di sini~

Bang Oi said...

waw,
liriknya parah banget.
nice info

Sya_Fyeeqa said...

seyez x percye..tpi bile dh ade bukti,percayex10...thanxs for the info:)

SITI NUR AMIRAH said...

hee. tk pernah prasan pun . thanks for da info .

Avi said...

sama2 sume =)

bolatriks said...

great info,. jadi paham ni.,,share terus untuk info2nya,..

bell ahmad said...

baru perasann.. aishh teruk betul la...

k.a.s said...

iskh2.. lepas ni xkan karaoke ni lagi..

fatynadia said...

yeah, saya berbangga kerana masih ada orang kita yang prihatin dengan benda sebigin. keep it up!

Perlengkapan Bayi Murah said...

bagus kali info ni...thnxs

Jasa pembuatan website said...

stuju....

Supplier Alat Listrik - Material Telekomunikasi said...

awak sependapat ini..

Cinta Misteri said...

bagus n3 ni. utk yg lain2 & diri sy sendiri, jadikan ini sbg pengajaran utk masa dpn, sblm fanatik menyanyi lagu2 yg kita tk berapa paham tue, sila semak google dulu lirik lagu then translate, kalau ada yg tak kena TAK PAHYAH NYANYI!

r-5 said...

tu la gua pun terkejut jugak bila denagar! nasib gua tak tak layan bruno mars.. hahaha

cik golek...... said...

nseb bek x ske sgt lagu nie..:P

Wilma said...

Thanks for the info...
Baru perasan lirik lagu nie...
Selama nie setakat dengar jak...

wunny said...

wah... nseb bek bgtau. thnx 4 da info:)

Kak Long Mawar Merah said...

Memang kena berhati-hati dalam apapun, takut secara tak sengaja terpesong akidah.

Nur Zaheera said...

Bukan nak pandang negative, tapi macam dah jadi satu trend barat pulak. Mula2 dia keluarkan lagu, sampai semua teens adore dengan lagu dia, and up dia keluarkan lagu macam ni pulak. Take note bila dengar lagu english ni.

ps : dulu lady gaga, sekarang bruno mars. nauzubillah. btw, thanks for sharinggg.

Mr Lonely said...

Merry Christmas~~~ have a nice day ~ =D

Regards,
www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

Zéè Zóò said...

thanks for the info :D

partitur musik klasik said...

baru tau ni..
info sangat menarik

ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΖΑΚΑΣ said...

Merry Christmas to you and family, wish you a generous and healthy day… Hugs http://fotisbazakas.blogspot.com

Nizwa Ayuni said...

wahhh nice info!!
dakwah yang bagus!! secara tidak sadar yang menyanyikannya dituntun untuk menjadi syirik! ckckck

warpsite.blogspot.com said...

thank you for visited my blog in warpsite.blogspot.com

and would you like to visited back????

this is a good article.... atractive...

i hope you wanta to follow back my blog...
and exchange link with me...

visted back yeah...
warpsite.blogspot.com

org muo said...

jalan2 ptg hujung minggu... ziarah

threex-hans.com said...

nice post,,,

mira_nas said...

itulah.. artis ni jgn sebarangan nak nyanyi lagu depa..

leeya abdul said...

k.leeya mohon share..

Zikir dan Kontemplasi said...

singgah dan ikut menyimak disini

Hadi Sukoco said...

Kunjungan balik..
Info yang sangat menarik..

Seroja Desa said...

fuh nasib baik x suka dgr lagu nie... bahaya nie..

ayano rosie said...

makasih infonya sahabat, salam kenal dari kami, maaf baru sempat berkunjung ke tempatmu ini...

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...

tQ utk info ni... bahaya oh

Vian said...

Nice article

Temah Comeyl -LoL- said...

dulu sangat suka lagu nie...tak pernah perasan lirik dye..atau lebih tepat lagi tak focus sgt pon...smpaikan morphine ley dengar jadi muffin...
nie bila dah taw, terus stop dgr......

Dapur tutorial said...

blog dan info yang bagus. don't forget visite back http://dapur-tutorial.blogspot.com

Nurfazilah Cipa said...

best info:)

http://nurfazilaharsat.blogspot.com/

Alia Azmi ◕‿◕ said...

nasib baik tak layan bruno mars.

bytheway, thanks for sharing :D

Naurah Alwani said...

Seriously bukan lagu inggeris je, mana-mana lagu pun sama. Terutamanya lagu yang bahasanya kita tak faham. Mentang-mentang rentaknya best, kita pun layan je. *no no no*

Lagu melayu pun banyak yang perlu diperhatikan. Sambil dengar, sambil faham. Banyak lagu melayu yang terlalu memuja wanita sampaikan rasanya macam melampau.

4kopisusu Online said...

ngebalikin blogwalkingnya sobat

aku udah follow, follback ya gan

as sakinah blog said...

baru kemarin aku kepingin download lagu ini. ternyata...

hehe izin share sekalian blog walking. nice :)

azmnor said...

Salam Avi..,

terima kasih atas info dan ambilberat...saya memang jarang dengar lagu-lagu camtu sejak beberapa tahun kebelakangan ini...

semuga kita semua senantiasa dibawah lindungan Allah khendaknya..Insyaallah...aaminnn

HARISzzz said...

info yg berfaedah! cayalah avi!
dah lama jadi seorang yg bukan pendengar apa2 lagu pun. but its gud to know.
thanx coz sudi lawat blog saya.

tumpang IKLAN :p
Komik Super-nur mengisahkan super-heroin muslimah sopan menentang superhero jahat yg seksi.

::cik asha:: said...

baru nak minat lagu2 bruno mars..


thanks Avi info yg bagus sekali..

LintasKoran said...

nice share

Thanks

BlogS of Hariyanto said...

selalu ada usaha menyesatkan dari para iblis yang bersemayam di jiwa manusia, including para artis dunia, maka patutlah untuk selalu waspada...nice share information kawan :-)

Rhanurul said...

nice share...betul2 harus hati2 nehh..lebih baik gak nyanyi lagu2 yang gak d tau artinya...heheh

Freakless Girl said...

OMG selama ni tak perasan lah pulak . THANKS <3

ZaL said...

thanks for the info :)

opick said...

emank tentang kolom kaustar apaan sih ana silaturahim kemari kalau mau silaturahim ma'a ane ke blog ane yah

mushroom farah said...

^_^...very like this post..

Kucin765G said...

they've been using many ways to remove God from mankind... they are trying to create one religion and stated that all religion is the same.. thx for the info bro.

Saya x tau hal ni sbb x minat Bruno Mars..lol :)

Jefry said...

kalau begitu kita harus pandai memilah lagu2 terutama dari lagu kaum non muslim, jangan sampai menjadikannya kita tersesat dan terbohongi...

Post a Comment