Friday, December 9, 2011

Gerhana Bulan Penuh - 10/12/11

Gerhana bulan penuh akan berlaku esok 10 disember 2011, rasanya ramai dah yang tau pasal fenomena alam ni. Topik ni dah menjadi trending di facebook dan rasanya, esok akan lebih ramai yang akan memperkatakan tentang perkara in.

Tahun ni, special sikit sebab gerhana bulan berlaku 2 kali di bumi nusantara. 1st time masa bulan jun 2011, pada waktu tu, gerhana penuh berlaku waktu pagi. Pukul 4-5 pagi kalau tak silap, ramai yang tido time tu, tapi kali ni, rasanya semua takde masalah nak tengok fenomena gerhana ni sebab gerhana penuh akan berlaku pada pukul 10 malam.

Kalau langit cerah, boleh tengok bulan macam ni.
Selepas berlaku gerhana bulan pada bulan Jun haritu, ada pihak mendakwa
telur ayam mampu untuk berdiri ketika gerhana berlaku. Tapi aku tak dapat test la, sebab gerhana dah berlalu masa aku tau cerita tu. Korang boleh test la malam esok, mana tau betol, disebabkan tarikan graviti bulan, bumi dan matahari yang sejajar pada waktu tu boleh menyebabkan telur berdiri.

Harap-harap langit malam esok cerah la, kalo tak, terpaksa la aku tengok fenomena ni sekali online. haha :p aritu youtube ada tunjuk live, kali ni tak sure la ada ker tak. kalau korang nak tau lebih lanjut tentang fenomena yang akan berlaku esok, boleh layan video ni.



(update 10/12) Aku baru tahu yang gerhana harini merupakan gerhana terakhir sehingga tahun 2014, so korang jangan melepaskan peluang ni :)

Bila tengok gambar bulan bewarna merah macam kat atas, teringat aku Madara Moon Eye Plan (Naruto)
Sama tak? :p
Mungkinkah malam ni Madara akan melaksanakan misi dia ni? haha :p


Mengarut pulak aku pagi-pagi ni :p Pada yang tak layan naruto, Moon eye plan ni ialah rancangan Madara (@Tobi) untuk menakluk dunia.. =p

66 comments:

mimieux said...

cantiknyaaaaaaaa =)

Afzainizam said...

Maksud: Dari Abu Mas’ud Al Ansari beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya matahari dan rembulan (bulan) adalah dua di antara tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya (kalau sedang gerhana) oleh Allah digunakan untuk menakuti para hambaNya. Dan keduanya tidaklah gerhana lantaran kematian seseorang di antara manusia. Kerana itu, apabila kalian melihatnya, maka lakukanlah solat dan berdoalah kepada Allah sampai hal yang menakutkan itu hilang”

kalau benar benar terjadi kita disunatkan solat sunat gerhana.. Solat gerhana dilakukan sekurang-kurangnya 2 rakaat seperti solat sunat biasa.
Solat Gerhana Bulan waktunya bermula apabila ternyata berlakunya gerhana bulan dan berakhir dengan hilang gerhana dan naik matahari. Insya Allah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
Convert Enjin Daihatsu YRV

Atoin Kuan said...

Sangat cantik bulannya

biela lah said...

nice info. visit back :)

♥♥Cikngah♥♥ said...

teringin nk tgk.harap2 berpeluang

yeas el said...

gerhana bulan .
sangat cantik .
singgah cni ye

;)

Deganshah Putra said...

kejadian yang mungkin jarang terjadi, sayang sekali bila tak sempat liat :D

C i k P i p i T e m b a m said...

nk tgok esok... hhehehe :D

Cik Aina said...

tak boleh ketinggalan ni hihi .

jom usha entry terbaruuuu
eh Yuna nak buat konsert online ?
http://cokladd.blogspot.com/2011/12/yuna-rockssss.html

Ray ban said...

Subhanallah....

Doel Qoyyum said...

وَعَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهَا: ( أَنَّ اَلنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم جَهَرَ فِي صَلَاةِ اَلْكُسُوفِ بِقِرَاءَتِهِ, فَصَلَّى أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ فِي رَكْعَتَيْنِ, وَأَرْبَعَ سَجَدَاتٍ ) مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ, وَهَذَا لَفْظُ مُسْلِمٍ. وَفِي رِوَايَةٍ لَهُ: فَبَعَثَ مُنَادِيًا يُنَادِي: اَلصَّلَاةُ جَامِعَةٌ

Dari 'Aisyah Radliyallaahu 'anhu bahwa Nabi Shallallaahu 'alaihi wa Sallam mengeraskan bacaannya dalam sholat gerhana, beliau sholat empat kali ruku' dalam dua rakaat dan empat kali sujud. Muttafaq Alaihi dan lafadznya menurut Muslim. Dalam riwayat Muslim yang lain: Lalu beliau menyuruh seorang penyeru untuk menyerukan: Datanglah untuk sholat berjama'ah.

r-5 said...

jom sama malam nanti kita saksikannya.. :)

Free Sotware said...

keren gan postinganya
mampir balik ya gan, ada info terbaru nih klik...Letusan Gunung Api Terdahsyat Dalam Sejarah

hafidzyoungscientist said...

Jom kita sama-sama melihat kebesaran Allah.FCUHOMESCHOOLING pasti tak ketinggalan.

Harun Ar said...

Menurut mitos bulan hilang sebentar ditelan Raksasa, konyol ya.... he he
TQ

Radi said...

nice

copas 4 islam said...

Assalamualaikum :D mari perbanyak zikir pada fenomena ini

visit + suppot :D.

Hafiza Omar said...

xsabarnye nk tgok mlm ni..semoge diberi kesempatan..dan jgn lupe solat sunat gerhana..=)

eszyamin said...

eh yeke? asal sy xtau..nasib baik awak tingglkan jejak kt blog..klau x saya x tau pon..thanx k!!

|| amira || said...

good :)

Arfazilah Abka said...

~wah..best2..jangan lepaskan peluang!

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

pukul 10 malam ni ke....ke dah lepas ni...huhuu

marak said...

wow. entar malam gerhana lho

HADISSOFT said...

nice post

Tupperware Idaman said...

Hi owner, TQ kerana mengunjungi kami di Tupperware Idaman. Jom exchange link. TQ

husna said...

Alhamdulillah smpat melihatnya....Itulah kebesaran Allah, subhanllah...:)

Golix said...

Buka juga : www.unikanddownload.blogspot.com

Kak Eiza said...

Salam ziarah...tkasih kerana share info. dari MamaLUV

Rachel said...

Wow...awesome...
wonderful moon...

neechee said...

SubhanAllah , indah ciptaanNya

✿ cik pieQa ✿ said...

jangan lupa solat sunat gerhana sekali tau :)

DEBRIAN RUHUT BLOG said...

Nice moon, but it's cloudy in my country.. :)

Miss Xyz said...

minat Naruto ke ni? smpai grhana bulan msuk topik Naruto..

p/s : bru je update entry ada kne mngena dgn Naruto.. rjin2 prgila eh ;)

Matematika dan aq said...

numpang lewat....

UsFxTrading said...

gerhana bulannya tampak dari kota mana ya?

syaz@rozelt said...

memang gle naruto nih..haha..kul 730mlm kn?terlepas sudeh~

aida said...

emang kapan gerhana bulannya, masing terang nih

Avi said...

link untuk tengok live: http://www.telegraph.co.uk/science/space/8947885/Watch-live-lunar-eclipse.html Tapi sekarang gelap jer, kat sini dah nampak dah kemerahan, tapi size bulan kecik

Belajar SEO said...

trimakasih informasinya ..

harry said...

blogwalking,

wah nice info :D

sy sdah follow blog anda,
mhon follow balik yahh
http://harrysaputra06.blogspot.com/

Herul ajja said...

terimakasih sudah berkunjung,, :) nice blog

Nurhafizah Mohd Noor said...

thx info =]

Rohana Warisan Kraf said...

baru lepas tengok td..Alhamdulillah

teratai said...

kat sini hujan lebat~tak dpt tengok :(

misrerama said...

xdapat tgk pon =(

yosef samarta said...

nice blog...(+_+)

muar said...

jum solat sunat,,tp dah lmbt =(

Pamie said...

hahaha..moon eye plan..dapat kah naruto, bee, kakashi dan maito gay menewaskan 'fake' madara dan jinchuuriki yang dah mmampos tu??

Laylihamid.blogspot.com said...

..inilah kebesaran tuhan..SubhanaAllah...

Kartini said...

nice entry !

dayu_myself said...

cantik sangat kan gerhana bulan semalam...
Alhamdulillah masih dberi peluang untuk menontonnya...^__^

Mialia said...

xdpat tgk smalam :9 dlam 12 mlm ade kluar utk tgok, tapi bile nmpak asap tkot pulak nak keluar jauh ckit.. haha

kne tnggu 2014.. insyaAllah

marak said...

wwo saya juga tau tadi malam gerhana penuh

~Eizny Ejan~ said...

hai tq 4 visit...sory lmbt ea heheh iz dtg cni ^_^

jemarisepi said...

SubhanaALLAH...
Alaaaaaa...x leh tgk semalam...hujan lebat sgtsgt kat Kuantan

Iva Mairisti said...

cantik banget,,,tapi aku gk liat tdi mlm,,hhe

Hidaya Sarbini said...

laa yeke gerhana terakhir? terlepas peluang, dah la tak pernah tengok...nak tunggu 2014 entah sy hidup lagi ke dak...hurmmmm

kura said...

2014 baru ada balik? rugi gua tak tgk haritu. sobs lah.

oomguru said...

waaahh.. bulannya gradagan,, mungkin harus dipakein ponds anti acne.

hwehehehe

indra said...

Nice post ... kunjungan balik ... thx :)

Animexited said...

have a nice day visit me and follow me back!! http://animexited.blogspot.com

~CAHAYA~ said...

memg nk tgk tp xdpt tgk pn ari tu, bulan pn xjumpe.....huhu

haha termasuk lak otak kartun dia ye...

getaufan said...

Sayang sekali kemarin aq tak sempat melihat gerhana karena langit mendung lalu turun hujan. :(

widiea azira said...

politik kotor..x suke ah

syifaa said...

ngaa......tak tgk naruto

Jefry said...

sayangnya waktu itu saya tidak bisa menyaksikan secara langsung

Post a Comment