Sunday, December 11, 2011

Musim Hudud - Sembang Rakyat

Video ni telah disharekan lebih daripada 7 kawan aku. Ramai gila yang share tak puas hati tentang video ni, daripada yang alim-alim kepada yang tak berapa alim, semuanya sepakat, sesuara mengutuk video ni. Video berkenaan undang-undang Islam dan politik di Malaysia. Korang tengok la sendiri

 

Aku tak berminat sebenarnya dengan benda-benda yang membabitkan politik, mengarut jer sume ni..haha Demokrasi bagi aku
satu sistem politik kotor, hasilnya, macam yang kita nampak depan mata kita sendiri la ni. Bak kat Sheikh Imran, bagi demokrasi, perlembagaan ialah undang-undang tertinggi, lebih tinggi daripada undang-undang Allah. Oleh sebab itu, sistem demokrasi tu satu sistem yang syirik. Ni pendapat Sheikh Imran, bukan aku. :p

Ada pihak yang mendakwa hudud tu kejam, orang yang mendakwa sebegitu sebenarnya ialah orang-orang yang bajet pandai, lebih pandai daripada pencipta mereka sendiri. Takut penzina dihukum mengikut hukum hudud tapi lebih rela melihat bayi yang baru lahir dibunuh dengan kejam (dikerat-kerat,ditanam hidup-hidup, dibuang sungai dan lain-lain), takut pencuri, perompak dihukum hudud tapi lebih rela melihat mangsa rompakan cedera parah, maut, keguguran. Sistem undang-undang yang aku lihat lebih menyebelahi pesalah daripada orang yang terinaya. Adil? hehe

Macam-macam hal, bosan betul, makan lagi best..haha Video kat bawah ni lagi seketul video yang lebih kurang sama temanya. Sembang rakyat..sembang jer lebih..haha layan jer la, sekadar hiburan..kui3:p


p/s: aku bukan UMNO mahupun PAS. Politik demokrasi I tak minat ;)

24 comments:

afams-chan said...

My point of view pasal video ni:

Org yg membuat video ini telah memberi effort yg tinggi kerana video ini berkualiti, dari segi camera shot dan juga color correction. Memang filem pendek yg menarik.

Cuma bagi saya filem ini sebenarnya lebih kepada kutuk mengutuk instead of pengisian tentang hudud. Bagi saya ianya sekadar sembang kosong. Bagi saya la..Lagipun, saya rasa lagi best sekiranya kesemua parti disebut. Dah alang-alang parti pembangkang dikutuk why not masuk sekali BN? Tak kisah la nak puji ke nak kutuk ke. Nama pun nak bincang tentang undang-undang Islam di Malaysia kan. Or tak sebut langsung pun takpe sbb penonton pun dah arif sekarang maksud tersirat tersurat dalam video.

Mungkin pembikin video ini penyokong umno (or BN) ataupun orang yg diupah oleh org2 UMNO/BN. First time tau pasal kewujudan video ni. Jadi dari video tu, saya cuma bole agak macam tu je la. Lagipun malas nak google pasal orang yg buat video ni memandangkan pengisian video ni tidak berjaya menarik perhatian saya. Sekadar cakap kosong, isi tak kuat. Very lame. Stereotaip perbualan orang yg malas nak buat research secara mendalam.

Bagi saya, amat sayang video ini diperbuat sedemikian. Camera shot and lighting dah cantik. Coloring dah cantik tapi pengisian (yakni dialog/skrip) tak cantik. Totally out. Sayang sungguh. Kalau boleh diperkemaskan lagi, harap sesi kutuk-mengutuk tu diganti dgn pengisian yg mendalam tentang hukum hudud supaya dapat diselitkan lagi dgn isu hudud semasa di malaysia..

Lepas tu baru la nampak filem pendek ini ada kualiti :)

Just my two cents.. ^__^

Anonymous said...

perlembagaan memang undang2 tertinggi, tapi xde la sampai lbih tinggi dpd undang2 Allah.. kalo kaji betol2 perlembagaan tuh, kebanyakannya protect org Melayu n umat Islam.. better bace sume buku perlembagaan 2 dulu barulah bagi pendapat... kite selalu diberi tapi susah nak bersyukur... politik xsumenye bagus, n tugas kite la nak perbaiki... melalui medium yg betol okeyh...

sygkan keamanan..

Avi said...

@Anonymous Ko suruh aku ker Sheikh Imran? Tu pendapat dia bro..haha topik ni berat, terpulang la masing-masing. Kaji dan mengkaji, aku ada conclusion aku sendiri, ko ada conclusion ko. Aku respek ko, ko respek aku, tak perlu gaduh2 :)

Nik ayuNNie said...

mengikut ceramah ustz Azhar Idrus, pengarah, pelakon dan lain2 yang terlibat dalam drama ni automatik jadi kafir laknatullah kerana menghina hukum Allah.... terlalu jahil kerana membesar tanpa didikan agama...

Ya ALLAH....berilah mereka2 ini petunjukmu,supaya kembali ke jalanmu ya ALLAH....SEDIH KERANA ORG ISLAM SENDIRI MEMPERSENDAKAN HUKUM ALLAH....

anoppoksumat said...

;)

Tutorial SEO said...

berila mereka petungjuk yang bisa membuat mereka sadar ..

shahrazali said...

politik????????? x campur....umo dah 24,,tp x prnh nk mendaftar mana2 parti... pilihanraya pun x daftar lg.... teruk ker ek cmni??? ntah la...

Pakde Karyo said...

Blog yang bagus, informatif dan menyenangkan. Terima kasih telah berkunjung ke blog saya. Salam persahabatan.

Magic said...

"perlembagaan memang undang2 tertinggi, tapi xde la sampai lbih tinggi dpd undang2 Allah.. kalo kaji betol2 perlembagaan tuh, kebanyakannya protect org Melayu n umat Islam.. better bace sume buku perlembagaan 2 dulu barulah bagi pendapat..."

ye ke statement tersebut?? rasanya mahkamah syariah di Malaysia tidak mempunyai kuasa melebihi mahkamah tinggi..mana2 yg bercanggah dengan perlembagaan secara otomatik akan terbatal..termasuk la undang2 islam..kn? kn? kn? kalo0 salah tlg tunjukkn yg betol..hehehe..magic x amik law..

Magic said...

org yang buat video ni kurang pengetahuan agama islam.. kalo kutuk parti2 or negeri 2 x kisah sgt walaopun blh timbulkn jgk mrhnyer..ni dh kutuk hukum allah..umat islam seluruh dunia akan mrh ni..

nurul fatin che zahari said...

Dah tgk dah .

Nabiel said...

Ehem..semenjak naik isu hudud nie,makin banyak plak perkara yang timbul sampai mempermain-mainkan hukum Allah nie. Nauzubillah! Kalau nak kutuk parti pun masukkan lah sekali semua parti. Ini macam lebih kepada hukum Allah plak.

Tentang pelakon-pelakon ni, biarlah Allah yang tentukan hukuman bagi mereka ni. Kita takde hak terus nak jatuhkan hukuman. Kita manusia biasa hanya mampu nasihat dan berdoa agar orang-orang macam nie dapat petunjuk.

Bagi aku, dorang yang buat video nie sebenarnya takut kalau hukum hudud betul-betul dijalankan. Tentang hukum nak dijalankan takut, tapi yang tak bertudung tu? Tak takut?

Renung-renungkan.

p/s: islam sekarang mundur dan sering dikutuk kerana umat islam sendiri.

RozectLyantie said...

hurmm... sy bukan penyokong PAS, bukan Orang Kelantan, tapi sy yakin dengan HUDUD Allah. Itulah undang2 terbaik. Tak perlu nak bincang banyak, apatah lagi mempertikaikan HUDUD...menampakkan lagi kejahilan kita.

*Islam Agamaku*

LydSunshine said...

Avi, tak kisah la video-video ni semua. Yg penting, saya suka statement awk yg ni;

"Ada pihak yang mendakwa hudud tu kejam, orang yang mendakwa sebegitu sebenarnya ialah orang-orang yang bajet pandai, lebih pandai daripada pencipta mereka sendiri. Takut penzina dihukum mengikut hukum hudud tapi lebih rela melihat bayi yang baru lahir dibunuh dengan kejam (dikerat-kerat,ditanam hidup-hidup, dibuang sungai dan lain-lain), takut pencuri, perompak dihukum hudud tapi lebih rela melihat mangsa rompakan cedera parah, maut, keguguran. Sistem undang-undang yang aku lihat lebih menyebelahi pesalah daripada orang yang terinaya. Adil? hehe
"

4 U know said...

visiting replay and give u my real support :) support me back ^_^

Shawn Razaleigh said...

adeh -__-!!!

yong said...

bagi aku la..video ni mmg nampak macam berat sebelah.Tapi mungkin ade motifnye.. biar kite berfikir sikit.Jangan duduk telan saje~

cahaya said...

Cuba tengok video ni,
Sultan Brunei : Hudud dan Undang-undang Syariah dilaksanakan di Brunei :)
link : http://youtu.be/33LcQekNjPs

Bila pemerintah terangkan takkan jadi masalah, ni 'pemerintah' yang memburuk-burukkan hukum Islam.

Hidup Melayu! hu2..

Animexited said...

have a nice day visit me and follow me back!!! http://animexited.blogspot.com

Anonymous said...

dunia dah akhir zaman...mcm2 berlaku kan? PROPAGANDA....kalau umur aku dah cukup semua nie..aku malas nak masuk cmpur...asyik nak gaduh je.....kita yang jadi rakyat pun penat tenguk

zaty said...

ehh bukan tajuk dia 'lagi hudud pas' ke? huu.apa2 jela,politik2. . =.='

Anonymous said...

adoiii...aku dah naik seram org sekarang dah makin berani mempersoal kan hukum tuhan..walau pon aku ni tergolong org yg kurang pandai bab agama x tergamak aku nak persende agame sendiri...duit boleh cari...tapi kene ingat atas dunie ni hanye pinjaman,bile2 mase je boleh tiade...bila sampai waktu nye walau pon sesaat xkan di tangguh kan...renung2 kan....duit x boleh bawak mati tapi duit boleh jd kayu api bile kite mati....

Anonymous said...

melayu mudah lupe......bukan aku kate tapi tun mahathir yg kate.

mushroom farah said...

dislike la video tu..dislike juga politik..hai macam-macam..

Post a Comment